Karnival Pengguna dan Perasmian Sudut Pengguna di PSS: 11 Oktober 2011

Kem Membaca 1 Malaysia SKMBII : 10 Oktober 2011

Pelancaran Kem Membaca 1 Malaysia dan Bulan Bahasa Kebangsaan telah diadakan serentak pada 10 Oktober 2011 di Dewan Besar SKMB 11. Kem Membaca 1 Malaysia bertujuan memupuk minat atau tabiat membaca yang berterusan di kalangan pelajar khasnya selepas peperiksaan sehinggalah cuti sekolah. Bulan Bahasa Kebangsaan pula bertujuan memantap dan memartabatkan penggunaan Bahasa Kebangsaan dikalangan murid-murid pelbagai kaum di Malaysia. Aktiviti Kem Membaca 1 Malaysia adalah anjuran bersama unit Bacaan Pusat Sumber Sekolah dengan panitia Bahasa Ingeris dan Bahasa Melayu.

Majlis pelancaran dimulai dengan bacaan doa, diikuti taklimat aktiviti oleh penyelaras PSS Pn Azizah bt Razak. Seterusnya ucapan dan paluan gong perasmian oleh Pn Hjh Aishah bt Mat Akat selaku Guru Besar SKMB 11. Serentak dengan itu aktiviti membaca selama 10 minit oleh semua pelajar dan guru diadakan. Akhir sekali persembahan koir bertajuk 'Bahasa Jiwa Bangsa'oleh pelajar-pelajar tahun 6. Kem Membaca 1 Malaysia dan Bulan Bahasa Kebangsaan akan berakhir pad 1 November 2011.


Kem Membaca 1 Malaysia SKMBII

Hari Ko-Kurikulum : Mendaki Bukit Mertajam

Pada 5 Oktober 2011, sempena Hari Ko-Kurikulum telah diadakan aktiviti mendaki Bukit Mertajam. Peserta terdiri daripada semua murid tahun 4, 5 dan 6 serta 15 orang guru. Bermula pukul 8 pagi, semua peserta dibawa menaiki bas ke Hutan Lipur Cerok Tokun. Sebelum pendakian bermula semua peserta berkumpul sambil mengadakan aktiviti senaman . Pendakian bermula jam 9 pagi dan berakhir pada jam 12 tengahari. 10 orang bagi setiap aliran telah dipilih sebagai pemenang. Upacara penyampaian hadiah diadakan apabila balik semula ke sekolah.

Ko-Kurikulum : Mendaki Bukit Mertajam, P.Pinang