Majlis Pelancaran Program Nilam 2012


Pada 5 Februari 2012 telah berlansungnya majlis Pelancaran Program Nadi Ilmu Amalan Membaca (NILAM) 2012.  Majlis ini bertujuan memupuk dan menyemai tabiat membaca yang berterusan di kalangan murid-murid dan warga SKMBII. Disamping itu  promosi hadiah NILAM bagi pembaca terbanyak iaitu sebuah basikal bernilIn RM 250 turut dipamerkan di PSS sepanjang tahun ini . Semoga  ianya dapat menarik minat dan menggalakan murid-murid untuk menyertai dalam sebarang aktiviti yang akan dianjurkan oleh Pusat Sumber Sekolah.


     Bermula pukul 8.15 pagi  semua warga SKMBII berkumpul di tapak perhimpunan. Lafaz doa yang dipimpin  oleh Ustaz Mohd Shahrul adalah pembuka tirai majlis. Diikuti dengan ucapan aluan oleh pengerusi majlis iaitu Cik Nazirah bt Jabri. Kemudian, Pn Azizah selaku Guru Perpustakaan & Media merangkap penyelaras NILAM telah menyampaikan taklimat berkaitan program  yang bakal diadakan sepanjang tahun 2012. Kemuncak acara ialah ucapan dan perasmian Pelancaran NILAM 2012  oleh Pn Hjh Aishah bt Mat Akat Guru Besar SKMBII. Serentak dengan itu baner Pelancaran Nilam diturunkan dan tembakan  kertas berwarna-warni dilepaskan. Bagi memeriahkan suasana, acara persembahan guru iaitu memperomosikan buku cerita  yang terdapat di PSS diadakan. Diakhir acara ialah nyanyian lagu NILAM beramai-ramai yang diketuai oleh para pengawas PSS.


     Semoga dengan berlangsungnya majlis ini, minat membaca dalam diri muri-murid dapat ditingkatkan. Sekian.

Klik SINI untuk album penuh.

Program Bijak Belajar Murid Tahun 6 Anjuran Unit Bimbingan & Kaunseling Skmb Ii


Pada 3 Mac 2012 / Sabtu yang lalu , Unit Bimbingan &Kaunseling SKMB II telah menganjurkan Program Bijak Belajar Untuk Murid Tahun 6.  

 

Program yang berlangsung di dewan besar dari jam 7.30 pagi hingga 6.00 petang ini dikendalikan oleh Persatuan Barisan Fasilitator Mahasiswa Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dengan bantuan pihak PIBG, pentadbiran sekolah, Guru AJK Bimbingan & Kaunseling, Badan Kebajikan Guru &Staff (BKKS), guru-guru tahun 6 dan AJK program yang lain. Program ini melibatkan 103 orang calon UPSR SKMB II, 20 orang guru dan 16 orang fasilitator UIAM.  Sekalung penghargaan dan tahniah diucapkan kepada  semua yang terlibat dalam menjayakan program ini.  Semoga kerjasama dan usaha murni semua yang terlibat dapat melonjakkan kecemerlangan UPSR 2012.


Program ini dijalankan oleh pelajar-pelajar dari UIA Gombak dengan kerjasama pihak sekolah. Program ini bermula pada pukul 8.00 pagi dan berakhir pukul 5.00 petang. Murid-murid mendapat banyak pengetahuan dan kemahiran daripada program ini serta memberi motovasi kepada mereka untuk belajar secara pintar. Pihak sekolah mengucapkan ribuan terima-kasih kepada pelajar-pelajar UIA-Gombak kerana sudi meluangkan masa untuk bersama dengan murid-murid sekolah SKMBII.

Klik SINI untuk album penuh.

Sekian.